Πρόβλεψη και πρόνοια για τους άστεγους στην Θεσσαλονίκη

Πρόβλεψη και πρόνοια για τους άστεγους στην Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 10987/03.12.08

Προς Υπουργό:
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Εν έτει 2008 στην πόλη της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι άστεγοι ανέρχονται στους 230, αριθμός ωστόσο που εκτιμάται ότι ανεπίσημα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ωστόσο, στη δυτική Θεσσαλονίκη λειτουργεί μία στέγη για τους άστεγους, μία στο κέντρο της πόλης, με δυνατότητα φιλοξενίας 50 περίπου ατόμων και για τις δύο στέγες.
Παρόλα αυτά οι χώροι αυτοί δεν αξιοποιούνται στο έπακρο, καθώς προκειμένου να μπορέσει ένας άστεγος να γίνει δεκτός στην στέγη, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να μην είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, αλλά και να μπορεί να προσκομίσει ακτινογραφίες, αιματολογικές εξετάσεις. Εξετάσεις τις οποίες οι άστεγοι της πόλης δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και να δεχθούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα προβλήματα υγείας που έχουν.

Οι περισσότεροι ωστόσο από τους αστέγους της πόλης της Θεσσαλονίκης βρίσκουν καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, σε δημόσια κτίρια και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις. Η κατάσταση ωστόσο γίνεται ακόμα πιο δύσκολη έως επικίνδυνη τους κρύους μήνες του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αστέγων που χρήζουν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σχεδόν κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν και η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα καταγράφεται και ένα περιστατικό θανάτου αστέγου στην Θεσσαλονίκη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, είτε στην επέκταση των δύο στεγών που λειτουργούν, είτε στη δημιουργία νέων για την αύξηση των κλινών που προσφέρονται στους αστέγους της πόλης;

- Σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει το αρμόδιο Υπουργείο τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται κάποιος άστεγος δεκτός σε μία στέγη, αλλά και της ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης που λαμβάνει κατά τη διαμονή του;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο για την παροχή βοήθειας στους άστεγους της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των δύσκολων μηνών του χειμώνα;

Απάντηση Υπουργείου